Νέα προοπτική για Κοινωνική Πρόνοια και Παιδεία

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Νέα προοπτική για Κοινωνική Πρόνοια και Παιδεία

Της Πέλλης Ζωγοπούλου

Μια ενημερωτική και άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση με την Αντιδήμαρχο Αλίκη Γκιζελή

 

Απλώνουμε ένα ευρύ δίκτυ Κοινωνικής Πρόνοιας πάνω από το Δήμο. Στόχοι και σχέδια για κάθε πληθυσμιακή ομάδα. Πρωταρχικός στόχος μας να δημιουργήσουμε ενδιαφέροντα στα παιδιά με ιδιαίτερες δράσεις. Υπάρχουν λύσεις για τα αδέσποτα.

Έχει αναλάβει την ευθύνη των θεμάτων Κοινωνικής Πολιτικής, Πολιτισμού και Παιδείας, ενώ ταυτόχρονα είναι και πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής.

Πιστεύει στον Εθελοντισμό, στις κοινές δράσεις  και δηλώνει ότι η Δημοτική Αρχή διαθέτει την πολιτική βούληση, αλλά και τη δυνατότητα να υποστηρίξει την κάλυψη αναγκών των ευπαθών ομάδων πληθυσμού. Όσο για την Παιδεία, νοιώθει βαθειά την υποχρέωση να συνεργαστεί με την Εκπαιδευτική Κοινότητα και τους Συλλόγους Γονέων για τα θέματα που απασχολούν την οικογένεια, τα παιδιά και τους εφήβους.

Ο λόγος για την Φιλοθεάτισσα Αλίκη Γκιζελή που ανέλαβε προ τετραμήνου, με τη νέα Δημοτική Αρχή του Δημήτρη Γαλάνη, τη συγκεκριμένη Αντιδημαρχία.

«Αυτή την περίοδο κινούμεθα ανιχνευτικά∙ τι χρειάζεται, τι πρέπει να κάνουμε, ώστε να προχωρήσουμε στην υλοποίησή τους κατόπιν συνεννόησης» μας διευκρινίζει, ενώ στη συνέχεια διαπιστώνουμε ότι τα όσα σχεδιάζει –για όλους τους τομείς ευθύνης της- έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς κουμπώνουν με τις ανάγκες του σήμερα.

 

Γενικά περί αντιδημαρχιών και συνεντεύξεων

Οι αντιδημαρχίες σε ένα Δήμο, δεν αλλάζουν, έστω κι αν αλλάξει η διοίκηση.  Είναι πάντα οι ίδιες, καθώς είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες της καθημερινότητας και των ειδικών πληθυσμιακών ομάδων –το πολύ, πολύ να αλλάξουν ονομασία. Και πάνω -κάτω η δουλειά των αντιδημάρχων, όπως και οι συνθήκες –πλην των οξύτατων καταστάσεων, είναι περίπου οι ίδιες. Και συνεντεύξεις από αντιδημάρχους, στην 20ετή κυκλοφορία μας, έχουμε πάρει πάρα πολλές. Οπότε, θα αναρωτηθείτε και δικαίως: τι αλλάζει και οι συνεντεύξεις επαναλαμβάνονται κάθε που αναλαμβάνει νέα Δημοτική Αρχή ή νέος Αντιδήμαρχος;

Τυπικά μπαίνουν νέα πρόσωπα –που ακολουθούν όμως την πεπατημένη, αφού το σύστημα δεν επιτρέπει ιδιαίτερες παρεκκλίσεις. Επί της ουσίας, όμως -και αυτό κάνει και την ειδοποιό διαφορά, μετράει το όραμα της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής κι η αποφασιστικότητά της να το υλοποιήσει∙ αλλά και η προσωπική θεώρηση του κάθε αντιδημάρχου που καλείται σε ορισμένο διάστημα να ανταπεξέλθει στις ήδη ειλημμένες ευθύνες και να σχεδιάσει και να υλοποιήσει καινούριες δράσεις που θα καλύψουν τις ανάγκες της αντιδημαρχίας του. Πάμε, λοιπόν, μαζί να δούμε -εν προκειμένω, τι υλοποιεί, αλλά και τι σχεδιάζει η Αντιδήμαρχος κυρία Γκιζελή.

 

Η συζήτηση

 

Είστε μόλις τέσσερεις μήνες στη συγκεκριμένη αντιδημαρχία. Τι διαπιστώσατε, τι θα θέλατε να αλλάξετε, τι σχεδιάζετε για το προσεχές μέλλον; «Ως προς τις παροχές της Κοινωνικής Πρόνοιας, όπως σας είπα ήδη αυτή την περίοδο κινούμεθα ανιχνευτικά. Τον Οκτώβρη, όμως, αναγκαστικά, αναπροσαρμόσαμε τις ποσότητες προϊόντων που διανέμονται σε κάθε οικογένεια από το Κοινωνικό Παντοπωλείο, καθώς διαπιστώσαμε ότι τα όσα έπαιρναν ήταν δείγματα αγαθών, που δεν επαρκούσαν για την μηνιαία κάλυψη των αναγκών τους. Διπλασιάσαμε και σε πολλές των περιπτώσεων υπερδιπλασιάσαμε τις ποσότητες.

Επόμενος στόχος μας είναι να καλύπτουμε επαρκώς όσους απευθύνονται στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, να ανοίξουμε εκ νέου το Κιόσκι στην 25ης Μαρτίου και να υπάρχουν μόνιμα σημεία συλλογής ρούχων και τροφίμων στο Δήμο.

Εξυπακούεται ότι κινούμεθα ενεργά στην ανεύρεση χορηγών, αλλά ευαισθητοποιούμε ταυτόχρονα και τα παιδιά των σχολείων μας, δημοσίων και ιδιωτικών που, ειδικά για την περίοδο των εορτών, μας ενισχύουν σημαντικά. Μας λείπουν, ωστόσο, οι εθελοντές∙  καθώς διαπιστώνουμε ότι τα προγράμματα δεν βγαίνουν μόνο με τους εργαζόμενους.

Το κράτος δεν διαθέτει την απαραίτητη ευαισθησία και την οργάνωση, για να ανταποκριθεί στις ανάγκες αυτών των ομάδων».

Ποιές ομάδες καλύπτετε; «Απόρους, ηλικιωμένους, άτομα με ειδικές ανάγκες και ανέργους. Κάθε ομάδα έχει τις δικές της ανάγκες και ιδιαιτερότητες και οφείλουμε να τις σεβαστούμε και να διαχειριστούμε ανάλογα τις καταστάσεις».

Τι προσφέρετε σε κάθε ομάδα; «Για τους απόρους έχουμε τα επιδόματα κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα, όπως επίσης και τα μηνιαία πακέτα με βασικά αγαθά πρώτης ανάγκης. Αυτά προσφέρονται μέσα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και οπωσδήποτε από χορηγίες. Περίπου διακόσια άτομα εξυπηρετούνται από τη συγκεκριμένη δομή.

Για τους Ηλικιωμένους ο Δήμος φροντίζει να συντηρεί και να στηρίζει τους Συλλόγους που προσφέρουν διασκέδαση και δράσεις στην τρίτη ηλικία. Συντηρεί το ΚΑΠΗ και ασχολείται με την πρόληψη άνοιας και Alzheimer. Εδώ, θα ήθελα να τονίσω ότι το Πρόγραμμα αυτό αν και έτρεχε ικανοποιητικά, σταμάτησε ξαφνικά πέρυσι το Μάρτιο, επί προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, λόγω προβλημάτων που υπήρχαν με την εταιρεία που είχαν κάνει τη σύμβαση. Ήταν τρία δίωρα την εβδομάδα, όπου αρχικά έκαναν ασκήσεις ενδυνάμωσης της μνήμης και τη δεύτερη ώρα ψυχοκοινωνική στήριξη και βιωματικές ασκήσεις. Το Πρόγραμμα είχε ενθουσιάσει όλους τους συμμετέχοντες και τώρα τους λείπει –όπως μου τόνισε αντιπροσωπεία τους που με επισκέφθηκε. Αυτό το Πρόγραμμα θα επανέλθει το συντομότερο.

Για τα ΑΜΕΑ δεν έχουμε κάτι. Στα σχολεία μας, μόλις τώρα φτιάχνονται τουαλέτες και ράμπες για να διευκολύνουν την πρόσβαση στα παιδιά. Κι όπως γνωρίζετε στα περισσότερα δημόσια κτίρια δεν υπάρχει πρόσβαση για ΑΜΕΑ. Σαφώς και αυτές οι ελλείψεις καταγράφονται και δρομολογούνται για άμεση υλοποίηση.

Για τους ανέργους, τώρα, ίσως μια βάση δεδομένων με βιογραφικά άνεργων συμπολιτών μας -που θα μπορούν  όσες εταιρείες ενδιαφέρονται, για προσλήψεις προσωπικού, να έχουν πρόσβαση. Και αντίστοιχα μια άλλη βάση με επιχειρήσεις, που θα έχουμε τηλέφωνα και mails, για να προωθούμε τα βιογραφικά.

Στόχος μας είναι να απλώσουμε ένα ευρύ δίκτυ Κοινωνικής Πρόνοιας πάνω από το Δήμο. Και να μην ξεχνάμε ότι υποβοηθητικά στις δράσεις Κοινωνικής Πρόνοιας έρχονται και οι παροχές Υγείας που προσφέρει ο Δήμος σε όλους τους δημότες του, μέσα από τα Δημοτικά Ιατρεία και τον ΕΟΠΥΥ ».

Βαδίζετε συνετά στην αντιδημαρχία σας, όπως ακριβώς ξεκίνησε η νέα Δημοτική Αρχή, αλλά δυναμικά και αποτελεσματικά –κι αυτό είναι το ζητούμενο στην παρούσα φάση. Αν δεν απατώμαι, όμως, έχετε και την ευθύνη των αδέσποτων; «Ο Δήμος, βάσει νόμου, είναι υποχρεωμένος να στειρώνει όλα τα αδέσποτα. Το Πρόγραμμα είναι συγκεκριμένο. Κάθε εβδομάδα έρχεται η Εταιρεία παίρνει αδέσποτα γατάκια, από τους δρόμους,  τα στειρώνει και τα επιστρέφει στο φυσικό τους περιβάλλον.

Σκύλοι δεν κυκλοφορούν, φιλοξενούνται και ο Δήμος πληρώνει τα έξοδα. Σήμερα, έχουμε 25 με 30 σκύλους που φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία ζώων και ο Δήμος πληρώνει περίπου 40.000 ευρώ το χρόνο για τη φιλοξενία τους. Εδώ, να επισημάνω ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια από την ΖΩ.ΦΙ.ΨΥ. και από εμάς πλέον να βρεθεί λύση που θα μας επιτρέψει να εξαλείψουμε το μεγαλύτερο μέρος από το παραπάνω κόστος, ώστε να έχουμε περισσότερα χρήματα για στειρώσεις. Επίσης κάναμε συνάντηση με το υπεύθυνο της Εταιρείας, για συζήτηση και εύρεση λύσης σε θέματα έκτακτα, όπως επίσης και βελτίωση του Προγράμματος, καθώς ήμασταν ο μόνος Δήμος που κάθε χρόνο έχανε 15.000 ευρώ από τη χρηματοδότηση, από λάθη στη μελέτη!

Να προσθέσω ότι παράλληλα υπάρχουν δυσαρέσκειες για ανθρώπους που ταΐζουν αδέσποτα σε ξένα πεζοδρόμια… Είναι ελάχιστες περιπτώσεις, αλλά υπάρχουν κι όσοι βιώνουν αυτή την κατάσταση περιμένουν από το Δήμο να λύσει το πρόβλημα».

Είστε όμως και πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής. Τι προβλήματα βρήκατε και πώς τα αντιμετωπίζετε; «Το πρώτο που μας απασχόλησε ήταν να καλύψουμε τις ανάγκες σε θέματα ασφαλείας. Αλλάξαμε, λοιπόν, τάπητες σε προαύλια , έχουμε δρομολογήσει προστατευτικά σε πεζούλια και γωνιές στα νηπιαγωγεία.

Με τους Συλλόγους, αλλά και με τους διευθυντές σχολείων είμαστε σε συνεχή επαφή. Αντιμετωπίσαμε προβλήματα με μονώσεις κι έχουμε διαρροές νερού μέσα στις αίθουσες. Μείνανε πίσω το καλοκαίρι οι ετήσιες συντηρήσεις, δεν έγιναν, και τώρα τέτοια εποχή μπορούμε να κάνουμε μικρές παρεμβάσεις μόνο.

Έχουμε λύσει αρκετά προβλήματα, όμως, καθώς μέσα στο τετράμηνο έχουν γίνει τρεις συνεδριάσεις της Επιτροπής με συνολικά 49 θέματα. Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα στα σχολεία μας –έτσι όπως είναι δομημένη η κατάσταση, είναι η καθαριότητα. Η καθαρίστρια απαγορεύεται να εργάζεται εν ώρα λειτουργίας, οπότε το ωράριό της αρχίζει με το τέλος των μαθημάτων. Την ίδια ώρα οι Σύλλογοί –που θέλουνε ιδιαίτερη καθαριότητα στις τουαλέτες, αναγκάζονται να πληρώνουν επιπλέον χρήματα σε καθαρίστριες, και ο Δήμος δεν μπορεί να βοηθήσει καθώς δεν νομιμοποιείται να παρέμβει και να πληρώσει».

Κάποιες νέες δράσεις; Ίσως κάποια καινούρια σχέδια για τα παιδιά των σχολείων μας; «Καλέσαμε σε δυο συναντήσεις τους διευθυντές και τους Συλλόγους Γονέων των σχολείων στο Δημαρχείο. Ο Δήμαρχος τους καλωσόρισε και τόνισε ότι θα είμαστε δίπλα τους και θα υπάρχει συνεργασία σε κάθε επίπεδο αναγκών, αλλά και δίπλα στα παιδιά με ιδιαίτερες δράσεις και πολιτιστικά. Στόχος μας είναι  να δημιουργήσουμε ενδιαφέροντα στα παιδιά με κοινωνικοπολιτιστικές εκδηλώσεις, εθελοντισμό, εκδρομές για να γνωρίσουν τη φύση ώστε να μην είναι κλεισμένα μέσα στο σπίτι, με αποτέλεσμα την υπερβολική έκθεση των παιδιών στην τεχνολογία και μάλιστα σε ηλικίες του Δημοτικού.

Παράλληλα ξεκινήσαμε ενημερωτικές συζητήσεις και ομιλίες με θέματα που άπτονται παιδιών και εφήβων. Θέματα όπως: «Διατροφή, όρια και αυτονομία, στρες και ψυχική ανθεκτικότητα, εθισμός στο διαδίκτυο και ηλεκτρονικά παιχνίδια, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, εφηβεία και εξάρτηση από ουσίες κ.ά. Ζητήματα που απασχολούν έντονα κάθε οικογένεια με παιδιά και εφήβου.»

Και καθώς τελειώνει και ο χώρος και ο χρόνος θα θέλατε να αναφέρετε κάτι τελευταίο; «Τελευταίο, αλλά πρώτης σπουδαιότητας θέμα ήταν η διοργάνωση της καθιερωμένης αιμοδοσίας που διοργανώνει ο Δήμος σε συνεργασία με το Λαϊκό Νοσοκομείο που έχει ως σκοπό τη διατήρηση της Τράπεζας Αίματος του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού.

Πήγαμε πάρα πολύ καλά∙ ενώ συνήθως μαζευόντουσαν 22 φιάλες αίμα αυτή τη φορά αγγίξαμε τις 38! Είναι εξαιρετικά ευχάριστη η ευαισθητοποίηση των συνδημοτών μας, καθώς μέσα από την αιμοδοσία προσφέρουμε ένα δώρο ανεκτίμητης αξίας. Και θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι χρειαζόμαστε τουλάχιστον 60 φιάλες αίματος, για την τράπεζα του Δήμου, για να υπάρξει επάρκεια αίματος για όποιον το χρειαστεί».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις